4K Demodak Zoetermeer

Magie van het dak – Zien is geloven – Ruimtelijke potentie – Klimaatadaptief – Dakenteam

MULTIFUNCTIONEEL DAK

Het dak van het Stadhuis van Zoetermeer was een dak als alle andere: onbenut, saai, grijs, af en toe een airco unit, doods in de winter, heet in de zomer. Verloren tussen de stoep en de sterren.

LG architecten heeft onder de vlag van het Dakenteam Zoetermeer het dak getransformeerd tot een klimaatadaptief, multifunctioneel 4-kleuren dak vol leven waar het goed toeven is voor mens, dier en plant.

Een voorheen onbestemd deel van het Stadhuis is nu een populaire vergader en werkplek, waar je buiten kunt lunchen en overleggen of gewoon even kunt genieten van de natuur.

opdrachtgever: Gemeente Zoetermeer
BVO 100 m2
Status Opgeleverd april 2021
programma/specificaties: Multifunctioneel 4-kleurendak
toegevoegde waarde Voor daken geldt: Zien is Geloven. Dit dak is een essentieel onderdeel van de werkzaamheden van het Dakenteam Zoetermeer tbv bewustwording, visievorming en actiebereidheid.

RUIMTELIJKE POTENTIE

Het Stadshart alleen al bezit 7 voetbalvelden aan onbenutte daken. Binnenstedelijke ruimte die gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld klimaatadaptatie, de energietransitie en voor de woningbouwopgave. Oftewel de kleuren groen (stadsnatuur), blauw (waterretentie), geel (energie) en rood (wonen, werken, recreëren). Al deze elementen zijn aanwezig of verbeeld op het Demodak.

ZIEN IS GELOVEN

Het verhaal over de potentie van daken is bekend, maar er daadwerkelijk heengaan en de magie van een multifunctioneel dak beleven, zorgt voor bewustwording van de meerwaarde. Bezoekers (burgers, ambtenaren, eigenaren, ontwikkelaars en corporaties) doen inspiratie op en gaan zelf nadenken over de mogelijkheden die het dak hen kan bieden.

DAKENTEAM ZOETERMEER

Het Demodak is het eerste gerealiseerde fysieke project van het Zoetermeerse Dakenteam waarvan de kern wordt gevormd door Jeroen Scholten van de gemeente Zoetermeer en Rien en Jasper van LG architecten. Het Dakenteam heeft als doel te sturen op (dak)beleid en het initiëren en ondersteunen van pilotprojecten.

PLUG & PLAY SYSTEEM

Het groen op het dak is aangelegd door middel van een modulair systeem van The Urban Jungle Project. Hierdoor konden de kratjes met planten en de bijzondere Urban Trees (deze zijn 5x lichter dan een normale boom waardoor het dak dit makkelijk kan houden) in één dag geplaatst worden.