TT CIRCUIT ASSEN

Haarbocht Tribune en Winterdijk Tribune

opdrachtgever: TT Circuit Assen
BVO 6.800 m2 en 5.200 m2
Status Haarbochttribune opgeleverd in mei 2017
Winterdijktribune opgeleverd in juni 2018
programma/specificaties: 9.769 en 9.093 zitplaatsen, hospitalitydeck, geïntegreerde horeca en toiletgroepen, mindervalidenplatform, cameraplatform
toegevoegde waarde De nieuwe tribunes zijn het icoon van het circuit. Programmatische verrijking in de vorm van een hospitalitydeck
LG architecten_TT-Assen_foto_08

LANGSTE TRIBUNE VAN EUROPA

De nieuwe tribunes voor de Haarbocht en de Winterdijk op het TT Circuit Assen, samen goed voor 18.862 zitplaatsen, sluiten naadloos aan op de bestaande Hoofd- en Geert Timmer tribune. Samen vormen ze met een lengte van 1,2 km de langste tribune van Europa.

Video © TT Circuit Assen

COMFORT EN BELEVING

Beide nieuwe tribunes zijn verhoogd ontworpen en vervangen de oude talud tribunes, die niet meer voldeden aan de hedendaagse eisen. De eerste rij bevindt zich op 3,6 meter, waardoor het publiek altijd zicht heeft op het circuit. De tribune is 20 rijen hoog, wat resulteert in een zeer comfortabele tribune met fenomenale zichtlijnen op het circuit.

Foto © TT Circuit Assen

BOCHTEN

De tribunes volgen op unieke wijze de vorm van het circuit. De Haarbocht tribune markeert de spectaculaire eerste bocht na de start, waar de motorcoureurs met topsnelheden rond de 300 kilometer per uur op af rijden. De Winterdijk tribune is bijzonder door de uitwendige kromming, waardoor het gevoel ontstaat van een oneindige tribune met zichtlijnen op zowel de populaire Geert Timmer-bocht als op de Ramshoek.

LG architecten_TT-Assen_foto_16
LG architecten_TT-Assen_foto_17

HORECA CONCEPT

Tussen de geel gemarkeerde trapopgangen naar de tribunes toe is een uniek horeca-concept inclusief sanitaire voorzieningen geïntegreerd. De horeca bedient zowel de gasten van de tribune aan de circuitzijde, als de passanten vanaf de achter de tribune gelegen promenade.

LG architecten_TT-Assen_foto_12
LG architecten_TT-Assen_foto_13

ICOON

Inmiddels zijn de nieuwe tribunes het icoon van de TT, met het herkenbare blauw-gele stoeltjespatroon, de vlaggen en het Hospitalitydeck op de kop. Dit VIP-platform is bereikbaar middels een eigen trappenhuis en lift en is buiten de vaste sanitaire voorzieningen geheel vrij in te delen. Kers op de taart is het via een tribune toegankelijk gemaakte dak van de liftopbouw. Vanaf dit op 15 meter hoogte gelegen punt is letterlijk het gehele circuit te overzien.

MATERIALEN

De kleuren en materialen zijn geïnspireerd op het TT Circuit en de motorsport. Zwart als rubber, Geel en blauw als accentkleuren. Het gebruik van ranke staalconstructies en de vele vlaggen bovenop de tribune: het past allemaal bij de beleving van het circuit en de sport.

LG architecten_TT-Assen_materiaal_06
LG architecten_TT-Assen_materiaal_05
LG architecten_TT-Assen_materiaal_01
LG architecten_TT-Assen_materiaal_02
LG architecten_TT-Assen_materiaal_08
LG architecten_TT-Assen_materiaal_07
LG architecten_TT-Assen_Haarbocht_uitvoering_04
LG architecten_TT-Assen_Haarbocht_uitvoering_02

SNELHEID

De opdracht voor de nieuwe tribunes van TT Circuit Assen heeft LG architecten in nauwe samenwerking met TT Circuit Assen, Sweco Nederland en constructiebureau Keetels binnen twee maanden ontworpen. De realisatie door Bouwbedrijf BAM Bouw en Techniek in samenwerking met Haitsma Beton is binnen vijf maanden opgeleverd. Exact op tijd vóór de start van jaarlijkse GP TT Assen.

LG architecten_TT-Assen_Haarbocht_uitvoering_01
LG architecten_TT-Assen_Haarbocht_uitvoering_03

IN DE MEDIA