opdrachtgever: TT Circuit Assen
bvo: 6.800 m2
status: opgeleverd in mei 2017
programma/specificaties: 9.769 zitplaatsen, hospitalitydeck

De nieuwe Haarbocht tribune op het TT Circuit Assen is met een hoogte van 20 meter en een lengte van 350 meter de grootste losstaande tribune in Nederland. Het ontwerp van LG Architecten biedt plek aan 9.090 motorfans en sluit naadloos aan op de bestaande hoofdtribune.

De gehele tribune is verhoogd ontworpen, de eerste van de 20 zitrijen bevindt zich op 3,6 meter hoogte, de laatste op 11,2 meter. Dit resulteert in een zeer comfortabele tribune met fenomenale zichtlijnen op het circuit en op de spectaculaire eerste bocht na de start, waar de motorcoureurs met 250 kilometer per uur op af rijden.

De kromming aan het einde van de tribune markeert deze bocht (de Haarbocht) en zorgt voor een doorgaande lijn met de vrijstaande tribunes aan de Noordlus. Samen met de eveneens door LG architecten gerealiseerde Winterdijk Tribune ontstaat een stadiongevoel rondom de start/finish en de centraal gelegen Paddock.

Tussen de geel gemarkeerde trapopgangen naar de tribunes toe is een uniek horeca-concept inclusief sanitaire voorzieningen geïntegreerd. De horeca bedient zowel de gasten van de Haarbocht Tribune aan de circuitzijde, als de passanten vanaf de achter de tribune gelegen boulevard.

Inmiddels is de Haarbocht Tribune het icoon van de TT, met het herkenbare blauw-gele stoeltjespatroon, de vlaggen en het Hospitalitydeck op de kop van de tribune. Dit VIP-platform is bereikbaar middels een eigen trappenhuis en lift en is buiten de vaste sanitaire voorzieningen geheel vrij in te delen. Kers op de taart is het via een tribune toegankelijk gemaakte dak van de liftopbouw. Vanaf dit op 15 meter hoogte gelegen punt is letterlijk het gehele circuit te overzien.