MARANTHAKERK

Monumentaliteit en licht – Behoud van ergoed – Hergebruik van materialen – Open en herkenbaar

De grondige herinrichting en renovatie transformeert de Maranathakerk te Ridderkerk van donker en gesloten tot eigentijds en uitnodigend. Een weerspiegeling van zowel de geschiedenis van het gebouw als de vitale gemeenschap en haar leden.

opdrachtgever GKV Maranathakerk
BVO 860 m2
Status Opgeleverd 2022
programma/specificaties Volledige herindeling van de kerkzaal, ontmoeteingsruimte, keuken, jeugdruimte, crêche en vergaderruimtes. 
toegevoegde waarde Herstellen van de monumentaliteit, ruimtelijkheid en eigen identiteit.

MONUMENTALITEIT EN LICHT

De interne verbouwing richt zich op het herstellen en benadrukken van de oorspronkelijke zeshoekige vorm van de kerkruimte. Deze ruimte is dan ook zo veel mogelijk leeg gehouden, met uitzondering van een centraal geplaatst volume met trap en daklicht. Hierdoor ontstaat een gevoel van monumentaliteit en maximale toetreding van daglicht.

NATUURLIJKE SCHEIDING VAN FUNCTIES

De kern zorgt voor een natuurlijke en overzichtelijke scheiding tussen verschillende logistieke stromen en functies. Toiletten en nieuwe lift geplaatst buiten contouren oude zaal.

KERKZAAL

In de grote kerkzaal is de bestaande structuur zichtbaar en herkenbaar gemaakt door het benadrukken van de kenmerkende kolommen. Het Kalei keimwerk verzacht de bakstenen en geeft ze een tactiele kwaliteit. Het liturgisch centrum is opnieuw vormgegeven door een rond podium met een open karakter, voorzien van op maat ontworpen inrichtingselementen.

HERGEBRUIK VAN MATERIALEN

Het materiaal- en kleurgebruik kenmerkt zich door een witte basis gecombineerd met natuurlijke pure materialen. Het hout uit de bestaande balustraden, vervallen kerkbanken en de preekstoel is hergebruikt voor verschillende nieuwe toepassingen in het interieur. Dit draagt bij aan duurzaamheid en voegt ook een gevoel van continuïteit toe aan het ontwerp.

BEHOUD VAN ERFGOED

Bijzondere elementen, zoals de blokraampjes en oorspronkelijke glaskunstwerken, zijn weer zichtbaar gemaakt. De kenmerkende verticale strookramen zijn van vloer tot plafond weer voorzien van glas. Om ook de Jeugdruimte te voorzien van daglicht zijn daar de strookramen in het dak doorgezet.

OPEN ENTREE

De renovatie is ook extern zichtbaar gemaakt door de toevoeging van een nieuwe volledig glazen entreeportaal. De open toegang maakt ook vanaf de straat zichtbaar dat hier mensen samenkomen. Het verlichte overhoeks geplaatste kruis, de bijzondere deurgrepen en de letters hoog op de voorgevel geven de Maranathakerk een eigen identiteit.

OUDE SITUATIE – FOTO’S

NIEUWE SITUATIE – IMPRESSIES