Marktconsultatie Schiekadeblok

Wederopbouw – Delftsestraat – Verdichten – Publieke ruimte – Samenhang

schiekadeblok

opdrachtgever: Beheermaatschappij Delftsestraat 17-19 i.s.m. Blauwhoed Projectontwikkeling
BVO 169.000 m2
Status Marktconsultatie gemeente Rotterdam, april 2019
programma/specificaties: Wonen, kantoren, commercieel, private buitenruimte (daken), publieke buitenruimte
toegevoegde waarde Het activeren van de discussie over de positie van het SKB in de stad als geheel. Inzicht geven in de ruimtelijke potenties van het gebied.
schiekadeblok

WEDEROPBOUW

Herstel het oorspronkelijke bouwblok en behoud het unieke wederopbouw ensemble.

schiekadeblok
schiekadeblok

VERDICHTEN

Extreme verdichting binnen het oorspronkelijke bouwblok. De positie binnen de Rotterdamse binnenstad leent zich hier uitermate goed voor. De hoogte van de torens zijn gemaximaliseerd op basis van de bezonningseisen voor de Provenierswijk.

schiekadeblok

DELFTSESTRAAT

Vergroot het plangebied en creëer samenhang. De Delftsestraat is geen grens, maar juist het hart, de enige echte stadsstraat in het gebied. Door invulling te geven aan de overzijde wordt een tweezijdige straat gecreëerd. Voetganger en fietser komen centraal te staan.

schiekadeblok

SPOORZONE

De Spoorzone van Centraal Station tot de Schiekade heeft de potentie een uniek informeel gebied te worden.

De zichtbare relatie met het spoor, na de Maas de belangrijkste levensader van de stad, en de goede ligging op de zon maken dit park een plek die recht doet aan het experimentele, creatieve en ondernemende karakter van dit deel van de stad.

schiekadeblok

HOFPLEIN

Door het nieuwe versmalde profiel van de Coolsingel door te trekken naar de Schiekade kan het Hofplein betrokken worden bij het Schiekadeblok. Dit geeft een enorme impuls aan dit gebied en maakt nieuwe verbindingen met andere stadsdelen mogelijk.

De verdiept gelegen Schiekade wordt door de toevoeging van een talud op elk punt oversteekbaar naar het nieuw te ontwikkelen stadsdeel Pompenburg. De Luchtsingel is dan niet meer nodig.