GEBOUW DE HEUVEL

Dakenplan – Gevelrenovatie – Wederopbouw Monument – Inpassing lift – Upgrading publieke ruimtes

LG architecten | Gebouw de heuvel
opdrachtgever Stichting Gebouw De Heuvel
BVO 2.500 m2
Status Doorlopend meerjarenplan 
programma/specificaties Renovatie en verduurzaming van een wederopbouwmonument, gecombineerd met herbestemming van de daken
toegevoegde waarde Het vier-kleuren dakenplan gecombineerd met de upgrading en inpassing van een nieuwe lift maakt het gebouw weer relevant, toekomstbestendig en toegankelijk. Het versterkt de positie van Gebouw De Heuvel als ‘Plek voor gesprek’ en functioneerd als inspirerend voorbeeld. 

WEDEROPBOUW MONUMENT MET TOEKOMST

Gebouw de heuvel is een doorlopend project waarbij in kleine stappen grote verandering plaatsvinden, die het monumentale wederopbouwgebouw toekomstbestendig, duurzaam en relevant houden. De ingrepen variëren van kleine interne aanpassingen tot volledige gevelrenovaties, verduurzaming en het inrichten van multifunctionele daken onder de vlag van EU-life@UrbanRoofs. LG architecten is al meer dan 20 jaar huisarchitect voor de stichting.

Life@UrbanRoots GebouwdeHeuvel Eulife

HET DAKENPLAN

LG architecten introduceerde tijdens de Rotterdamse Dakendagen in 2019 het vier-kleuren Dakenplan voor Gebouw de Heuvel. Het doel is de bestaande niet gebruikte daken te transformeren naar multifunctionele daken, om zo een nieuwe maatschappelijke functie toe te voegen aan het gebouw en tevens te inspireren en te laten zien dat ook in bestaande bouw veel mogelijk is op het vlak van klimaatadaptatie.

LG Architecten | Het daken plan gebouw de Heuvel daken Rien

GROEN – HET NATUURDAK

Het groendak varieert van mossedum tot vaste planten. De focus ligt op ecologische waarde. Op het groene dak is tevens een Wokkel voorzien: een lichte houtconstructie begroeid met klimplanten die een bijzondere intieme stilteplek creëert, waar men even kan ontsnappen aan de hectiek van de stad.

BLAUW – HET WATERDAK

Al het niet gebruikte hemelwater van de daken komt uiteindelijk hier terecht en wordt hier zo lang mogelijk vast gehouden. Geen druppel gaat meer het riool in, want water heeft waarde. Het verkoelt en houdt de daken groen. Bij piekbuien wordt het overtollige water op een natuurlijke manier afgevoerd naar de naastgelegen Rotte.

GEEL – HET ENERGIEDAK

Dit dak is niet zichtbaar of bereikbaar en heeft een lage constructieve sterkte, maar ligt wel ideaal op de zon. De zonnepanelen wekken voldoende energie op om alle algemene ruimtes en daken te voorzien. Het rendement van de panelen wordt verhoogd door toepassing van gerecyclede witte dakbedekking.

ROOD – HET SOCIALE DAK

De magie van het verblijven op het dak staat centraal. Hier worden onder een bladerdak en tussen de plantenbakken allerlei activiteiten georganiseerd, van een Iftar maaltijd, tot zomeravondconcerten of een Silent Disco.

GESCHIEDENIS

De eerste paal van het architect Kees Hoogeveen modernistisch vormgegeven gebouw uit staal, glas, beton en natuursteen is geslagen op 23 november 1957. De Heuvel was een initiatief van de Centrale Hervormde Jeugdraad (CHJ), een organisatie die geestelijke en sociale vorming bood aan jongeren. Het was het eerste gebouw met een dergelijke functie in het nieuwe naoorlogse centrum van Rotterdam, dat zich kenmerkte door sterke functiescheiding en waar in de eerste jaren vooral kantoren en woningen werden gebouwd.

Een jeugdcentrum is Gebouw de Heuvel inmiddels niet meer, maar haar maatschappelijke functie heeft het behouden. Het dakenplan, met als doel bewustwording van de klimaatverandering en in het bijzonder de potentie van het multifunctioneel gebruik van daken draagt bij aan de maatschappelijke relevantie van het gebouw.

Meer informatie over de geschiedenis van het gebouw:
Website Gebouw de Heuvel
Website Platform Wederopbouw Rotterdam

LG architecten | Gebouw de heuvel
LG architecten | Gebouw de heuvel

GEVELRENOVATIE EN VERDUURZAMING

De oorspronkelijke Ettinger Tuffsteen gevelpanelen waren na ca 55 jaar ernstig verweerd en op veel plaatsen gebroken. In 2014 is daarom de gehele gevel gerenoveerd en extra geïsoleerd. Na een uitgebreide zoektocht naar de technisch en esthetisch meest geschikte natuursteen is in samenspraak met afdeling monumenten gekozen voor Krensheimer Muschelkalk.

Gelijktijdig zijn de stalen kozijnen gerenoveerd en is het glas vervangen door speciaal gefabriceerd isolatieglas. Door toepassing van een klimaat beheersysteem voor de kantoorverdieping kon ook de in de jaren 80 aangebrachte zonwering komen te vervallen. Hierdoor is de gevel weer in volle glorie hersteld.

LG architecten | Gebouw de heuvel gevel
LG architecten | Gebouw de heuvel gevel
LG architecten | Gebouw de heuvel

LIFT

Om alle split-level verdiepingen én de nieuw ingerichte daken volledig toegankelijk te maken is met uiterste zorgvuldigheid een nieuwe lift gerealiseerd. Om stopplaatsen op elke verdieping te kunnen realiseren is een nieuwe liftput gerealiseerd en zijn de constructie en gevels aangepast. Door de nieuwe aluminium vliesgevel (stopverfprofielen) kan er veel daglicht binnendringen tot aan de entrees en in het bestaande trappenhuis.

LG architecten | Gebouw de heuvel

INTERIEUR

Gebouw de Heuvel is met zijn vele publieksruimtes, kantoren, trappen, vides en daken een complex gebouw. LG architecten heeft hier eenheid in rust in gebracht door uniformiteit in kleuren, materialen en bewegwijzering. Het upgraden van het interieur is een doorlopend proces, waarbij als eerste de publieke ruimtes en het centrale trappenhuis zijn aangepakt.

LG architecten | Gebouw de heuvel
LG architecten | Gebouw de heuvel

GROTEKERKPLEIN

Het plein is sinds jaar en dag de compagnon van het gebouw. De afgelopen 70 jaar heeft het plein vele gezichten gekend, van parkeerterrein tot pop-up park. In 2015 maakten LG architecten samen met Stichting Gebouw de Heuvel een droombeeld van ons Grotekerkplein. Inmiddels is het plein een prachtig park geworden dat niet onderdoet voor dit visioen.

LG architecten | Gebouw de heuvel
LG architecten | Gebouw de heuvel